Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Chefer riskerar fängelse efter björnattack

Publicerad: 2019-11-20

Den 18-årige djurvårdaren dödades av björnarna i Orsa rovdjurspark. Den förre vd:n och förre parkchefen åtalas nu och riskerar fängelse. Åklagaren vill också att parken ska betala en företagsbot på åtta miljoner.

Den tragiska olyckan skedde i augusti 2017. Djurvårdaren skulle tillsammans med en holländsk familj lägga ut mat till björnarna. Björnarna var under tiden flyttade till ett annat hägn.

Men björnarna hade lyckats gräva sig under stängslet och tog sig i det större hägnet där djurvårdaren attackerades. Den unge mannen dog senare. Den holländska familjen lyckades fly.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten åtalar nu åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål den förre parkchefen samt den förre vd:n för Grönklittsparken, där rovdjursparken ingår.

Rubriceringen är arbetsmiljöbrott, vållande till annans död samt framkallande av fara för annan. De två cheferna som åtalas nekar till brott. Om de döms riskerar de fängelse på minst ett år.

Enligt Gunnar Jonasson har parkens säkerhetsarbete inte varit tillräckligt. Man visste om att det fanns problem längs stängslet men planerade säkerhetsförbättringar hade inte gjorts innan olyckan skedde.

Företaget som driver rovdjursparken krävs också på företagsbot på åtta miljoner, en ovanligt hög företagsbot.

Maxbeloppet för företagsbot vid arbetsmiljöolyckor är tio miljoner. Regeringen vill dock höja maxbeloppet till 500 miljoner.

Över 50 personer har hörts i förundersökningen som omfattar mer än 2600 sidor.

FAKTA//Andra arbetsmiljömål där företag dömts till en hög företagsbot:

  • Man klämdes ihjäl, SSAB, Luleå. Företagsbot tre miljoner.
  • En man dog, ytterligare en man allvarligt skadad. Olycka vid ugn, Nordkalk, Luleå. Företagsbot tre miljoner.
  • Kvinna dog vid vargattack. Kolmårdens djurpark. Företagsbot 3,5 miljoner.
  • Två byggarbetare dog vid broras. Skanska dömdes till företagsbot på sex miljoner.
  • Man påkörd och dog vid snöröjning på järnvägsspår. Företaget Strukton Rail dömdes till företagsbot på tre miljoner.

Publicerad: 2019-11-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!