Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Chefer säger nej till feta

Att vara fet kan vara ett hinder för att få ett jobb. Enligt en ny undersökning säger varannan chef att de antingen skulle tveka eller absolut säga nej till att anställa den som är markant överviktig.

Publicerad: 2011-11-16

Undersökningen har gjorts i Danmark av fackförbundet Lederne, som organiserar chefer. Drygt 1 600 chefer, de flesta i privat sektor, har svarat på enkäten.

Enligt undersökningen så är var sjätte ledare, 16 procent, bestämt klar över att en överviktig person inte skulle anställas. Och var tredje vill helst undvika att göra det.

Att avskeda eller säga upp någon, som redan är anställd, på grund av vikten är däremot inget som de danska cheferna gjort eller övervägt. Bara 1 procent säger i enkäten att den avskedat en anställd av det skälet medan 7 procent har en eller flera gånger uppmanat medarbetare att banta.

•Enligt en tidigare undersökning som den danska tidskriften Arbejdsmiljø gjort så lägger nästan alla med personalansvar stor vikt på jobbansökarnas utseende. Nästan var femte personalchef har valt bort en sökande beroende på dennes yttre, trots att de reella kvalifikationerna var uppfyllda.

Publicerad: 2011-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!