Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Cheferna glömmer introducera unga på jobbet

Unga människor löper större risk att skadas i jobbet och nu visar en granskning från Arbetsmiljöverket på stora brister på många arbetsplatser i introduktionen av ungdomar.

Publicerad: 2011-10-11

Arbetsmiljöverket inspekterade under sommaren arbetsmiljön för unga. 700 arbetsplatser fick besök, fyra av tio fick krav att förbättra arbetsmiljön, totalt 950 krav riktades mot arbetsgivarna.
De handlade framför allt om att företagen saknade kunskap och rutiner för introduktion och handledning, riskbedömning och uppföljning.

De flesta av de inspekterade arbetsplatserna hade färre än 10 anställda. Detaljhandel, hotell/restaurang, sport- och nöjesanläggningar samt omsorg fick flest besök.

•Enligt Arbetsmiljöverkets statistik omkom 20 ungdomar i åldern 15-24 år i arbetsolyckor under åren 2008 – 2010. Två av dessa, 15 och 18 år, hade sommarjobb. Under årets tre sommarmånader har hittills 660 arbetsolyckor bland unga anmälts, däribland ett flertal som inneburit amputering.

Publicerad: 2011-10-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!