Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Chefers arbetsmiljö ska granskas

LEDNING Pressade chefer får svårt att stötta sina medarbetare, påpekar Arbetsmiljöverket. Nu gör verket 900 inspektioner runt om i landet.

Publicerad: 2022-06-07

Om chefer inte mår bra har de sämre förutsättningar att leda . Foto: Adobe Stock

Sex av tio chefer har svårt att koppla bort jobbet på fritiden och lika många anser att de måste vara tillgängliga på telefon efter arbetstid, enligt Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljöundersökning. Nu granskar myndigheten chefernas arbetsbelastning, arbetstider, och området kränkande särbehandling.

– Chefer glöms ofta bort i det systematiska arbetsmiljöarbetet, och om cheferna inte mår bra har de också sämre förutsättningar att leda sina medarbetare. Ett hållbart arbetsliv måste inkludera alla på arbetsmarknaden, säger Malin Cato på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande där myndigheten presenterar sin inspektionsinsats.

Arbetsmiljöverket ska göra 900 inspektioner runt om i landet. Konsultverksamheter, reklambyråer och huvudkontor inom privat sektor är verksamheter som ska inspekteras.

Enligt Arbetsmiljöverket är de första linjens chefer, de operativa cheferna som är närmast chef över medarbetarna, ofta pressade både uppifrån och nerifrån i organisationen.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2022-06-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!