Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Coacher över tröskeln

Långtidsarbetslösa ska få hjälp av en coach som även ska agera på arbetsplatsen.

Publicerad: 2010-10-12

Nyhet-101012


Det är en nyhet i regeringens förslag till budget för 2011, som finansminister Anders Borg vandrade till riksdagen med vid lunchtid idag.

Förslaget om coacher över tröskeln – som regeringen kallar det – är i linje med regeringens strategi för arbetsmiljöpolitiken. Arbetsmiljö ses som en viktig komponent för att minska utanförskapet. Arbetsmarknad och arbetsmiljö ska kopplas till varandra för att fler ska kunna behålla ett arbete.

Coacherna med särskild arbetsmiljökompetens ska fungera som ett stöd både för den arbetslöse och arbetsgivaren. Försöket innebär att coacherna ska kunna agera även på arbetsplatsen under en begränsad tid, för att utforma en arbetsmiljö som gör att en arbetslös kan jobba vidare i företaget eller organisationen.

När det gäller arbetsmiljöpolitiken i stort hänvisar regeringen till den handlingsplan för de närmaste fem åren som presenterades tidigare i höst. Förutom kopplingen med arbetsmarknadspolitiken lyfter regeringen fram arbetsmiljön som en viktig faktor för konkurrens och lönsamhet.

Av budgeten framgår att de minskade anslagen till Arbetsmiljöverket de senaste tre åren har satt sina spår: antalet besökta arbetsplatser på ett år har minskat från 22 500 till 19 200. Dock har arbetsmiljöinspektörerna ägnat mer tid till inspektion, vilket innebär att antalet besök per inspektör ökade 5 procent under förra året.

Publicerad: 2010-10-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!