Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Croupier yngsta yrket – ämbetsmännen är äldst

Publicerad: 2012-05-04

Croupier är yrket med lägsta medelåldern i landet. Höga ämbetsmän och politiker är däremot ett åldrande släkte, skriver Du&jobbet i det nya numret.

SCB har för Du&jobbets räkning tagit fram uppgifter på medelåldern för samtliga yrken på arbetsmarknaden. Genomsnittet är 41 år.

De yngsta jobbar bl a som servitörer och bartendrar. De äldre finns i olika chefskategorier, men också i yrken som verkar vara på väg att försvinna, som körsnärer – Sveriges minsta yrke, bara 19 stycken i landet, med en genomsnittsålder på 51 år.

Allra yngst, 29 år i snitt, är de nära 2 000 croupiererna. Högsta medelåldern, 53 år – har höga ämbetsmän och politiker.

Största skillnaderna mellan könen i samma yrken finns i typiska kvinno- och mansjobb. De yrken där kvinnorna är yngst är murare, 28 år, kranförare 30 år och brandmän, 30 år. Där är männen äldre: 34, 43 respektive 43 år. Det samma gäller yrkena med de yngsta männen: bank- och postkassörer, 28 år, köks- och restaurangbiträden, 30 år och telefonister 30 år. Kvinnorna är äldre: 32, 36 respektive 37 år.

Det visar att arbetsmarknaden fortsätter att vara tydligt könsuppdelad. De som börjar i ett yrke där det egna könet är underrepresenterat, har en tendens att sluta tidigt.

•Läs mer i Du&jobbet nr 4.

•Hur ”gammalt” är ditt yrke? Hela listan.

Publicerad: 2012-05-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!