Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Cykla till jobbet får igång otränade

Cykla eller promenera till jobbet är minst lika bra som att motionera på fritiden. Och med extra stöd kan även de mest otränade komma igång med motion i vardagen.

Publicerad: 2009-05-07

Det är forskare vid Karolinska Institutet som undersökt 120 överviktiga och otränade kvinnor i åldern 30-60 år. De delades upp i två grupper: den ena fick promenera, den andra cyklade till och från arbetet.

Promenadgruppen fick en stegräknare, deltog i ett par gruppmöten och uppmanades att gå 10 000 steg per dag.
Cyklisterna fick extra stöd: ytterligare ett par möten i grupp och dessutom tre individuella möten med en läkare som uppmanade dem att cykla och skrev ut fysisk aktivitet på recept. De fick även låna en damcykel under hela studien, som pågick i 18 månader.

Resultatet visar att en större andel av cyklisterna (39 procent) cyklade två kilometer per dag än promenadgruppen (9 procent). Och den ökade cyklingen skedde inte på bekostnad av promenaderna. Det var nämligen ungefär lika många i respektive grupp som promenerade 10 000 steg om dagen.

Motion minskar risken för sjukdomar hos överviktiga. Och att cykla är generellt sett bättre för hälsan än att promenera. Förbränningen är ungefär dubbelt så hög vid cykling än vid promenader. Den ansvarige forskaren Erik Hemmingsson menar att eftersom vi ändå måste lägga ner tid på att ta oss till och från arbetet så är det är bra att cykla eller promenera. Det är minst lika bra som motion på fritiden. En positiv sidoeffekt var att bilåkningen minskade med 34 procent, konstaterar han.

Publicerad: 2009-05-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!