Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dålig IT kostar miljarder

Nästan 13 miljarder kronor. Så mycket slösar företagen bort genom varje år genom att IT-systemet inte fungerar.

Publicerad: 2011-05-11

Det menar fackförbundet Unionen, efter en kartläggning av tjänstemännens IT-miljö.

Unionen har frågat medlemmarna hur mycket tid som går förlorad varje dag på grund av att IT-systemet inte fungerar som det ska. I genomsnitt säger man att det är 46 minuter i förlorad tid per arbetsdag.

Översatt till pengar blir det nära 13 miljarder kronor (12, 8 miljarder) som slösas bort på dåligt fungerande IT-system under ett år.

Datorerna stressar oss och påverkar arbetsmiljön. Nära hälften tycker att IT-systemen på ett onödigt sa?tt styr hur de måste utföra arbetet och att systemen inte a?r enkla att förstå.

Enligt undersökningen så tar datorarbetet allt större del av tjänstemännens arbetstid. Mer än hälften arbetar vid dator mer än sex timmar om dagen. Trots det har möjligheten att påverka IT-miljön försämrats. Bara 30 procent är nöjda med inflytandet över rutiner och arbetssätt, jämfört med tidigare undersökningar för tre år sedan, när 44 procent var nöjda.

Ett sätt att öka delaktigheten är att kartlägga IT-stressen och använda IT-skyddsronder regelbundet, föreslår Unionen.

Drygt 2 500 tjänstemän inom Unionens samtliga branscher har besvarat enkäten.

Publicerad: 2011-05-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!