Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dålig jämställdhet på semestern

Tre av fyra kvinnor tar huvudansvaret för hushållet under semestern. Det visar en undersökning som TCO låtit Novus Opinion göra.

Publicerad: 2010-07-20

Sommarsemestern är en dyster tid för jämställdheten. Enligt en undersökning från Novus Opinion och TCO är det en stor majoritet av kvinnorna, nästan tre av fyra, som säger sig ta huvudansvaret för hushållet under semestern. Det som männen tar ansvar för är grillandet. Tre av fyra män säger sig sköta grillen mot knappt var femte kvinna. TCO:s ordförande Sture Nordh kommenterar:
– Män gör det ofta enkelt för sig. Hur tungt är det att vara grillmästare några gånger under en sommar?
TCO och Novus har också ställt frågor om stressfaktorer under semestern. Det är ekonomin vi oroar oss mest för. 22 procent av de tillfrågade säger att de inte har nog med pengar, och 24 procent att de har mindre semesterkassa än förra året. En tredjedel av LO-medlemmarna, en femtedel av TCO-medlemmarna och en tiondel av SACO-medlemmarna stannar hemma under semestern.
Det tycks även som om vi får allt svårare att koppla bort jobbet under sommarledigheten. Över hälften av de yrkesverksamma är nåbara på telefon, och nästan hälften kollar jobbmailen under semestern.

Publicerad: 2010-07-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!