Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dålig uppföljning av viten i arbetsmiljömål

Arbetsmiljöverkets statistik på webben om utdömda viten har allvarliga brister. Det visar en genomgång som Du&jobbet har gjort.

Publicerad: 2011-03-31

Du&jobbets undersökning visar också att brister i delgivningen och i hur föreläggandena skrivs har lett till att flera företag sluppit betala.

Varje vecka lägger Arbetsmiljöverket förbud och förelägganden som är kopplade till hot om viten på 100 000-tals kronor. I de fall som arbetsgivarna inte följer de beslut som verket har fattat ska viten dömas ut. Men på Arbetsmiljöverket finns ingen pålitlig uppföljning på vad som händer med vitesföreläggandena.

Arbetsmiljöverkets sammanställning ”Viten 2009” redovisar att totalt åtta domar om viten avgjordes det året. En dubbelkoll på Förvaltningsrätten visar att det verkliga antalet var mer än tre gånger så många – 27 stycken, varav 23 resulterade i att ett vite utdömdes.

I de allra flesta fall går Arbetsmiljöverkets begäran om vite igenom i förvaltningsrätten, men i två nyligen avgjorda fall har verket fått bakläxa eftersom man misslyckats med delgivningen. I två fall 2009 ansågs verket ha formulerat alltför oprecisa förelägganden, och arbetsgivarna slapp därför betala viten.

Läs hela artikeln i nr 3 av Du&jobbet!

Publicerad: 2011-03-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!