Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dåliga villkor i Kinas elektronikfabriker

Många problem kvarstår på de kinesiska fabrikerna som tillverkar mobiltelefoner och annan elektronik. Det visar en ny rapport från organisationen makeITfair.

Publicerad: 2011-02-28

Nyhet_110228_2

Organisationen har följt upp en granskning som gjordes för två år sedan av fyra kinesiska fabriker, som tillverkar spelkonsoler åt Microsoft, mp3-spelare åt Sony och smartphones för Apple. På en av dem, som ägs av Foxconn, begick 16 arbetare självmord under 2010. Ägarna lovade efteråt att förbättra arbetsvillkoren, höja lönerna och minska övertiden.

Enligt rapporten har Foxconn höjt grundlönen för anställda som arbetat mer än sex månader, medan andra, bland annat anställda studenter, inte får ta del av löneökningen. Foxconn har även minskat övertiden och garanterar arbetarna en ledig dag i veckan. Även på två av de tre övriga granskade fabrikerna har övertiden minskat något men antalet timmar strider fortfarande mot lagen, enligt rapporten som bygger på intervjuer med mer än 100 arbetare på de fyra fabrikerna.

Flera förbättringar har alltså gjorts, men arbetarna har svårt att föra fram kritik och har inga riktiga fackliga representanter. Få känner till, eller har förtroende för de fackföreningar som arbetsgivarna säger finns på fabriken. Det samma gäller andra möjligheter att klaga, t ex genom jourtelefoner.

Publicerad: 2011-02-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!