Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dåligt inflytande problem för skiftarbetare

Dåligt inflytande upplevs som ett större problem än själva natt- och kvällsjobbet bland skiftarbetare, visar en ny studie från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, vars preliminära resultat presenterades vid ett internationellt symposium om skiftarbete och arbetstider under onsdagen.

Publicerad: 2011-06-29

Bland skiftarbetare med schema där de själva kan påverka arbetstiderna, sk tvättstugeschema, var det inte lika många som klagade på bristande inflytande.
– Men bland dem som tyckte att det var ett problem var det fler som tyckte att det var ett allvarligt problem, berättade forskaren Michael Ingre.

Förklaringen kan vara att tvättstugescheman bygger på att man ska kunna påverka. Bristen på inflytande blir då mer än besvärande.

I praktiken handlar det dock inte om fria val, eftersom varje arbetsplats måste ha rätt bemanning
– Du kan ha otur och få alla nackdelar men inga av fördelarna med att ha ett flexibelt schema. Då blir det kanske sämre än om du har ett fast schema som är medvetet lagt för att det ska bli en viss vila, och så vidare, säger Michael Ingre.

Publicerad: 2011-06-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!