Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Danskar lyckligast när EU krisar

Krisen i Europa sätter sina spår bland EU-medborgarna. Framtidshoppet minskar, liksom tron på myndigheter och institutioner. Det visar en ny rapport.

Publicerad: 2012-12-05

Enligt undersökningen så märks nedgången i livskvaliteten främst i de länder som påverkats mest av den ekonomiska krisen. Ett exempel är att bara 20 procent av invånarna i Grekland säger att de är optimistiska inför framtiden. I Danmark är det 84 procent och i Sverige 85 procent.

Mer än en av tre säger att deras ekonomi är sämre än för ett år sedan. I Grekland har 22 procent svårt att få ekonomin att gå ihop. Genomsnittet bland samtliga länder är 7 procent.

Både synen på framtiden och tillfredsställelsen med livet har minskat i nästan alla EU-länder de senaste fyra åren. Allra mest i Grekland.

När deltagarna i studien får rangordna sin livstillfredsställelse på en skala mellan 1 och 10, toppas ”lyckoindexet” av danskarna och finländare på 8, 3. Sverige följer tätt efter med 8,2. I botten ligger Bulgarien med 6,3.

Den europeiska undersökningen om livskvalitet (EQLS) har nu gjorts för tredje gången. 35 000 européer i 27 länder har intervjuats om sina levnadsvillkor.

Publicerad: 2012-12-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!