Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför är det bättre för män i kommunen

Publicerad: 2014-05-07

Kvinnodominerade arbetsplatser inom hemtjänsten har sämre arbetsmiljö än tekniska förvaltningar, där männen är i majoritet.

Det framgår av en granskning som Arbetsmiljöverket gjort i 59 kommuner runtom i landet. Två områden har jämförts: hemtjänst och tekniska kontor.

Efter 900 genomförda inspektioner konstaterar Arbetsmiljöverket att kvinnor i hemtjänsten har sämre arbetsmiljö än männen på de tekniska förvaltningarna.

De sämre villkoren gäller både chefer och anställda och skillnaderna handlar om tidspress, resurser och antalet medarbetare per chef.

I hemtjänsten har sju av tio chefer fler än 30 underställda, i teknisk förvaltning är det bara en av tio. Resurser och utrustning är sämre i hemtjänsten. Inspektionerna visar på dubbelt så många brister där än inom teknisk förvaltning. Krav och belastning i arbetet ses som ett problem för varannan inom hemtjänsten, lika många hade sömnproblem, nedstämdhet och hjärtklappning. I de tekniska förvaltningarna var det var tredje som upplevde samma problem.

Knappt hälften av hemtjänstpersonalen tror att de orkar jobba till pensionen. Inom teknisk förvaltning svarade åtta av tio ja.

– Arbetsgivarna behöver ta på sig genusglasögonen i arbetsmiljöarbetet, säger Mats Ryderheim, Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2014-05-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!