Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför går vi till jobbet fast vi är sjuka

Publicerad: 2015-11-18

Höga krav och oro för att mista jobbet är vanliga orsaker till att människor går till jobbet trots sjukdom. Men även de starkt motiverade och lojala jobbar oftare fast de kanske borde stannat hemma. Det visar ny forskning.

Det brukar kallas sjuknärvaro, när anställda går till jobbet trots att de är sjuka och egentligen borde varit hemma. I en ny omfattande undersökning har forskare analyserat data från 61 tidigare studier med mer än 175 000 deltagare. Den omfattar bl a uppgifter från en europeisk arbetsmiljöundersökning från 34 länder.

Några skäl till sjuknärvaron var underbemanning, tidspress och rädsla för att förlora jobbet. De anställda tordes inte vara hemma, eller gick till jobbet för att de inte fanns tillräckligt med ersättare. Ekonomiska orsaker var också vanliga. Man ansågs sig inte ha råd att stanna hemma.

De som hade en bra arbetsmiljö, med stödjande kollegor och en god relation med chefen kände däremot att de kunde ta en sjukdag om det behövdes.

Men att vara sjuknärvarande berodde inte bara på stress och pressade arbetsvillkor, visar studien. En del trivs så bra på arbetsplatsen att de inte klarar av att hålla sig därifrån. Det är så engagerade och lojala mot företaget eller organisationen att de kommer till jobbet även om de är sjuka.

Studien är gjord vid University of East Anglia i England.

Publicerad: 2015-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!