Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför kommer vi inte ut i naturen

Tid, pengar och partner – det är vad som hindrar oss från att komma ut i naturen, enligt en ny undersökning.

Publicerad: 2012-02-16

Så här i sportlovstider är det många som vill utomhus. Enligt forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring vid Mittuniversitetet, som har studerat svenskarnas friluftsvanor, vill nästan varannan svensk (46 procent) vara mer aktiv på fritiden.

Men det finns hinder på vägen, enligt undersökningen. Brist på tid är ett. Det gäller både till vardags och under längre ledighet, som t ex sportlovet. I det senare fallet är de höga kostnaderna också ett skäl att välja bort vissa aktiviteter, som exempelvis utförsåkning.

Ytterligare hinder är familjesituationen, brist på lämpliga platser eller partner. Det senare är tillsammans med bristande mod typiskt kvinnliga hinder, medan män hindras mer av kostnaderna. Typiskt kvinnliga fritidsaktiviteter är stavgång och hästridning, medan männen ägnar sig mest åt jakt, skoter, dykning och fiske är typiskt manliga aktiviteter.

Publicerad: 2012-02-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!