Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför ökar vikten när vi jobbar mer

Publicerad: 2015-02-26

Långa arbetsdagar riskerar att göra både dig och din partner feta. Det visar en ny studie.

I undersökningen har forskare studerat vad som händer om personer tillbringar mer tid på jobbet och om deras familjeförhållanden ändras; hur påverkas deras hälsa, i det här fallet mätt som BMI, vid sådana tillfällen.

Det visar sig att individer går upp i vikt, både när de själva och deras partner får längre arbetsdagar. Förklaringen är att familjen får mindre tid över till hälsosamma aktiviteter, som motion, sömn och att laga nyttiga middagar. BMI steg också när familjen fick ytterligare ett barn. Det inträffar trots att BMI främst påverkas av tidens gång: alltså ju äldre vi blir desto mer ökar BMI.

Studien undersökte också om viktökningen kunde hanteras om personerna hade flexibla arbetstider. Så var dock inte fallet, enligt forskarna. Skälet är att för att gå ner i vikt krävs att man förändrar sitt beteende, som att träna mer och sova längre.

Enligt forskarna innebär inte det att arbetsgivarna ska sluta erbjuda anställda flexibla villkor och att kunna styra sina tider – sådant har andra positiva effekter på hälsa och välbefinnande.

Den amerikanska studien bygger på uppgifter om cirka 4 200 personer under 20 års tid.

Publicerad: 2015-02-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!