Allt om arbetsmiljö logga
I praktiken

Därför ska du sitta fult

UTMANAR Den främsta orsaken till dålig ergonomi är att vi kör på som vi alltid gjort. Vi måste variera oss mer. Det säger ergonomen Tommy Wilén som skrivit boken ”Våga sitta lite fult”.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-01-09

Det är viktigt att variera sittställningen, säger ergonomen Tommy Wilén. Foto: Adobe Stock

Du har skrivit vad du kallar en feelgoodbok om ergonomi. Varför då?
– Jag vill göra ergonomi kul, lättillgänglig och förförande. Det finns ett utrymme för det. Har du läst arbetsmiljöföreskriften för belastningsergonomi? Herregud vad torrt det är.

Vad är det vanligaste du möter när du kommer ut på en arbetsplats?
– Jag får alltid frågan: ”Får man göra så här?” Det händer varje gång. Till exempel: ”Jag tycker om att stå och väga från fot till fot, är det okej eller kommer jag få artros nu?” Det finns en ängslighet att man gör fel. Ibland är det mitt eget skrå som skapat det, att det varit en måttbandsergonom ute och satt ut tejpbitar hur inställningarna ska vara.

Tommy Wilen.

Varför ska man våga sitta lite fult?
– Särskilt i kontorsvärlden har vi fastnat i att så länge vi sitter biomekaniskt fulländat med 90 graders vinkel i rygg och knän så kommer livet funka bra och vi når sittnirvana. Men det funkar inte så, kroppen kommer att få ont eftersom det är för statiskt. Våra kroppar behöver dynamik.

– Jag vill göra ett ergonomiskt uppror mot föreställningen att det ska vara på ett specifikt sätt, för det exkluderar andra sätt som skulle kunna vara bra, som att ligga på golvet och jobba eller sitta med fötterna på bordet.

Vad är gerillaergonomi?
– Det handlar om att göra så mycket som möjligt med det man har till hands. Det kan handla om att rulla en handduk och lägga under handleden för att få till en bättre vinkel eller lägga pappkartonger under skärmen för att få upp den.

När tempot höjs på en arbetsplats tenderar vi väldigt ofta att tumma på oss själva och vi slutar tänka.

- Tommy Wilén

– Ergonomivärlden är väldigt produktfokuserad men det handlar egentligen lite om utrustning och mycket om att tänka till kring hur vi arbetar.

Behövs inte hjälpmedel?
– Jo, det är jättebra, men man behöver också jobba i gränslandet mellan hjälpmedel och beteende. Till exempel på ett lager så är det jätteviktigt att ha bra arbetsverktyg som en hydraulisk lyft men du måste också tänka arbetsrotation.

Vad är den främsta orsaken till dålig ergonomi?
– Att vi kör på som vi alltid har gjort. En stor del av mitt jobb är att tala om för folk vad de innerst inne vet. Ibland kan det räcka med att jag bara visar mig på arbetsplatsen för att folk ska stanna upp och tänka till. Kanske komma på att de borde stå upp mer. Men stress sätter käppar i hjulet. När tempot höjs på en arbetsplats tenderar vi väldigt ofta att tumma på oss själva och vi slutar tänka.

Vad är viktigt att tänka på?
– Backa och titta på arbetsplatsen och fråga, hur tungt är det, hur ofta gör du något och hur länge?

Vad är ditt bästa tips?
– Variera mer. Ha en arbetsdag som består av många olika komponenter. Du har inslag av stillasittande, av rörelse och av att bära saker. Åtgärderna för att åstadkomma variation är mångfacetterade. Det kan handla om att köpa in utrustning men också att se över organisation och scheman och låta flera människor göra fler saker. Det kan vara lockande att alltid låta Roger, som är en och nittio och stark, alltid bära de tunga sakerna för det går snabbast, men det blir jobbigt för honom och kan leda till sjukskrivningar. Och det är inte säkert att det blir effektivare.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-01-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!