Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför startade vi Facebookgrupp för skyddsombud

Över hundra medlemmar i Facebookgruppen Support your local skyddsombud träffas på Elmia Arbetsmiljö. De känns igen på sina svarta tröjor med gulröda skyddsombudsmärken.
-Det är kul att säga hej till dem man chattat med, säger Mats Palm, grundare av det populära nätverket.

Publicerad: 2010-05-20

Facebookgruppen startade för ett och ett halvt år sen som stöd för ett skyddsombud i Umeå som åtalats för vållande till kroppsskada.
-Jag tänkte att här måste vi göra något. Dessutom kan ju fler skyddsombud drabbas. Det blev ju aldrig riktigt klarlagt om skyddsombud kan åtalas för brister i arbetsmiljön.

Arbetarrörelsen hade inte i någon större utsträckning använt nya medier som Facebook, men det blev succé. Idag har vi 2178 medlemmar. Såväl skyddsombud som arbetsmiljöinspektörer och även en del arbetsgivare med, berättar han.
-Man får hjälp med konkreta frågor som dyker upp på den egna arbetsplatsen, till exempel om något nytt ämne ska införas som man vill veta mer om. Det är alltid någon som har råd och tips. Ingen har såvitt han veta råkat illa ut för att man ställt frågor kring sånt som rör det egna jobbet. Det kan ju annars finnas skäl att vara försiktig när man berättar offentligt om sin arbetsplats, om man jobbar privat. Informationen får inte skada lojaliteten med företaget.

Det största problemet för skyddsombud fn är att få tillgång till sin tid, säger Mats Palm.
-Det är tufft i uppsägningstider att stämpla ut för att göra saker som inte tillhör produktionen. Att få tid att gå utbildningar är också svårt. Deltagandet på arbetsmiljökurser har minskat.

Nästa fråga för nätverket är att lyfta frågan om nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet, säger Mats Palm.
-Den senaste tidens olyckor visar att det är nödvändigt. Så här kan vi inte ha det.

Han läser Du&jobbet och tycker att det är en användbar tidning som ger kunskaper.
-Jag har sett till att vi har den på arbetsplatsen, det tycker jag andra skyddsombud också ska göra. Tala med chefen om att arbetsplatsen ska stå för detta. Den går på cirkulation, men jag får den sist så att jag kan spara tidningen.

Att vara skyddsombud ger mycket, säger Mats Palm och uppmanar unga människor som får frågan att tacka ja.
-Gör det, du får ett mycket intressantare arbetsliv med nya kunskaper, erfarenheter och kontakter.

Publicerad: 2010-05-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!