Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför utsätts häktesvakter för livsfara

Ensamarbete i kombination med dåliga upphandlingar leder till allvarliga säkerhetsrisker.

Publicerad: 2012-08-29

Efter flera fall där arrest- och häktesvakter misshandlats, en av dem till döds, kommer nu deras fackförbund Transport med kritik både mot ensamarbetet och mot dåligt utförda offentliga upphandlingar.

Om priset går i första hand påverkas  arbetsmiljö, utbildning och säkerhet negativt, menar  Matts Haglund, ombudsman på Transport.

– När inte ens polismyndigheten klarar att genomföra en offentlig upphandling utan att personalsäkerheten åsidosätts är läget oerhört allvarligt. Att det krävs ett dödsfall för att det här ska uppmärksammas är tragiskt, säger Matts Haglund.

Han konstaterar också att den gemensamma nämnaren för samtliga fall är att vakterna har arbetat ensamma.

Det var i oktober förra året som en 24-årig häktesvakt dödades på sin arbetsplats, häktet i Flemingsberg.  I tv-programmet Uppdrag granskning uppmärksammas ikväll onsdag flera allvarliga olyckor och tillbud där arrest- och häktesvakter misshandlats.

Vakterna på arresten i Flemingsberg är inte anställda av polisen, utan av ett privat vaktbolag. När polisen förra året gjorde en ny upphandling gick uppdraget till det företag som erbjöd det lägsta priset.

Publicerad: 2012-08-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!