Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför vabbar flest just nu


Februari kallas inte för inte för vabbruari. Försäkringskassan räknar med rekord i år.

Publicerad: 2013-02-06

Statistiken visar tydligt att februari är den månad då svenskarna vabbar allra mest och försöker pussla ihop arbetet med föräldraskapet.

Ifjol betalade Försäkringskassan ut 626 866 vabbdagar i mars som ett resultat av vabbandet i februari. I februari 2012 sattas också ett rekord i antalet anmälningar om tillfällig föräldrapenning, cirka 438 000.

Sedan 2010 har antalet utbetalade dagar i mars ökat varje år. Försäkringskassans uppgifter tyder på så blir fallet även i år, vilket innebär att vabbandet kommer att slå rekord i februari.

I januari ökade vabbandet med 43 procent. Cirka 325 000 anmälningar om tillfällig föräldrapenning, vård av sjukt barn, gjordes i januari, enligt TT. Orsaken är olika virussjukdomar som vinterkräksjuka och influensa.

– Många vet inte om att man kan överlåta den tillfälliga föräldrapenningen till en kompis eller mor- och farföräldrar som avstår från att arbeta, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson, på Försäkringskassan. Man kan också vabba halva dagen och jobba andra halvan.

Publicerad: 2013-02-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!