De frågar anhöriga om arbetsmiljön
PRIVAT Att fråga medarbetarnas anhöriga om hur arbetsmiljön är hjälper företaget att bli bättre. Det säger Sebastian Uramek, vd på it-konsultföretaget Nitor.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2023-09-01
Ni frågar anhöriga om medarbetarnas arbetsmiljö, varför då?
– Vi ser det som ett komplement som hjälper oss att se hur vi kan förbättra oss som arbetsgivare. Vi ser att våra medarbetares välbefinnande är vår viktigaste framgångsfaktor. Ibland kan det vara svårt att själv som medarbetare se vad som är orsak och verkan i en situation där vi slits mellan jobb och familj, och då kan inputen från de anhöriga vara värdefull för oss som arbetsgivare att fånga upp.
Vad ställer ni för frågor?
– Vi frågar bland annat om den anhöriga uppfattar att medarbetaren har ett hållbart arbetstempo, hur arbetet påverkar vardagen, hur vi som företag tar hand om de anställda och hur vi visar omtanke. Särskilt vid distansarbete blir detta värdefull information för oss.
Hur går undersökningen till?
– En länk delas till de anställda som bestämmer till vilka de vill skicka den. Det kan till exempel vara partners, barn, föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och vänner. Undersökningen är anonym.
Vissa människor har högre integritet.
- Sebastian Uramek
Är alla villiga att svara på en sådan här undersökning?
– Vi har gjort undersökningen varje år sedan 2015 och brukar få in cirka 50 procent svarsresultat vilket visar att alla inte är bekväma med detta. Vissa människor har högre integritet och vill inte engagera sitt privatliv i arbetet, det måste man respektera. För oss gör det inte så mycket att det inte är alla som svarar, vi är glada för den input vi får.
Vad gör ni med resultatet?
– Vi bjuder in alla anställda för en genomgång när undersökningen är sammanställd men sedan använder vi resultatet som informationskälla återkommande i olika projekt under året.
Vad har undersökningen lett till för konkreta förändringar?
– De flesta är konsulter hos oss, det är väldigt lätt att man vill jobba mycket för att göra ett bra jobb för kunden. Men familjen kan lida av det vilket vi har fått indikationer om i undersökningen. Vi har utbildat medarbetarna om vikten av en bra balans i livet, hur man tidsplanerar på bästa sätt och att man tidrapporterar korrekt. Vi har satt tydliga påminnelser i tidrapporteringssystemet när man klockat för många timmar.
– Det är har också lett till bättre kommunikation mellan företaget och anhöriga till medarbetare. Vi har sett att det blivit lättare för våra familjemedlemmar att säga till när något skaver, eller för den delen när företaget gjort något som skapat en bra situation för familjelivet.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.