Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

De går i föräldrarnas fotspår

En ny undersökning som Du&jobbet beställt från SCB visar hur vanligt det är att ärva sitt yrke. Läs listan över jobben där flest har slagit in på samma bana som mamma eller pappa.

Publicerad: 2011-04-01

Nyhet-110401

Det är inte bara kungligheter och kända skådespelare som redan från barnsben präglas av vad mamma och pappa gör på jobbet. Var tionde svensk har samma yrke som någon av sina föräldrar, visar Du&jobbets och SCB:s undersökning. Detta baseras på uppgifter för de 2, 3 miljoner personer där det finns en yrkesuppgift för en förälder.

I topp på listan över ärvda yrken ligger fiskare, tätt följda av vård- och omsorgspersonal, därefter följer växtodlare och djuruppfödare. I botten på listan finns specialister inom biologi, jordbruk och skogsbruk.

Att man väljer en förälders yrkesbana kan ha sitt ursprung i att man präglas av föräldrarnas intressen, kan ta del av deras nätverk, att man har ärvt en förmåga eller helt enkelt att yrket är välbekant, säger sociologiprofessorn Jan O Jonsson.

Du&jobbet har pratat med begravningsentreprenören Cecilia Meyer och bokförläggaren Abbe Bonnier som berättar vad de fått med sig hemifrån.

Läs hela artikeln i Du&jobbet nr 3!
Statistik: Procentandel som valt samma yrke som förälder

Publicerad: 2011-04-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!