Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

De visar vägen till delaktighet

Pär Johansson, chef för Glada Hudik-teatern, och Max hamburgerrestauranger AB har tilldelats Samhalls CSR-utmärkelse Visa vägen-priset.

Publicerad: 2009-11-26

Priset går till en eldsjäl och en arbetsgivare som tagit emot personer med funktionsnedsättning och inspirerat andra att ta efter. Det delades ut på Samhalls höstseminarium.
Pär Johansson har startat Glada Hudik-teatern i Hudiksvall med utvecklingsstörda skådespelare och nått de stora scenerna.
”Hans insatser har rivit murar mellan människor och fått andra att i sin tur gå från ord till handling i arbetet för att bana väg till anställning och delaktighet i samhället för människor med funktionsnedsättning”, motiverar juryn utmärkelsen.

Max Hamburgerrestauranger AB rekryterar restaurangbiträden via Samhall och strävar efter att ha åtminstone en anställd med en funktionsnedsättning på varje restaurang.
”Företaget har på ett föredömligt sätt visat hur fördomar kan bli sin motsats genom målmedvetet arbete” enligt juryn.

Hedersomnämnanden för goda insatser tilldelades konsulten Kim Hindart, Uppsala, Barbro Holmgren-Lange, Atrium i Växjö, ECE Network, Ronneby och ICA Kvantum i Gislaved.

Priset är ett sätt att uppmuntra till integration av funktionshindrade i arbetslivet. Det verkar behövas.
En färsk undersökning som Samhall och CSR Sweden beställt av Skoop presenterades och visar att frågan ligger långt ner när företag rangordnar olika sätt att ta samhällsansvar.

Bara fyra procent ser integration av funktionshindrade som en prioriterad CSR-fråga (CSR betyder socialt ansvarstagande). Företrädare för 300 företag med fler än 500 anställda hade tillfrågats.
Att minska företagets miljöpåverkan ansågs mest angeläget – 81 procent uppgav detta, följt av att utveckla de anställda (74 procent) och verka för jämställdhet (39 procent).

– Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning märks nästan inte i samhällsdebatten trots att den är enorm, kommenterade Lars Lööw, kommunikationsdirektör på Samhall, som tyckte resultatet var nedslående, men knappast förvånande mot denna bakgrund.

Pär Larshans, Max personal- och hållbarhetschef sa att ledarskap är en nyckelfråga för att lyckas och förklarade att integration av olika människor i arbetslivet  är en hjärtefråga för honom.
-Många företag borde ha ännu bättre förutsättningar än vi. Våra satsningar har bara mött positiva reaktioner.

Fotnot:
Lyssna på Pär Johansson på Working Life i Globen 4 februari.

Publicerad: 2009-11-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!