Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Deltidsjobbare – en vinst för jobbet

Publicerad: 2018-01-29

Småbarnsföräldrar som går ner i tid blir sällan av med arbetsuppgifter i motsvarande grad. Det innebär en ren vinst för arbetsgivaren, anser fackförbundet Unionen.

Unionen har frågat drygt 2000 av sina medlemmar, privatanställda tjänstemän, om deltidsarbete. En tung slutsats i rapporten är att bara knappt tre av tio föräldrar som väljer att gå ner i tid på grund av små barn upplever att arbetsmängden minskat i motsvarande mängd.  Bland de övriga är en del osäkra och fyra av tio säger att arbetsmängden inte minskat i samma omfattning som arbetstidsförkortningen.

– Om man inte får en anpassad arbetsbörda så innebär det i praktiken att arbetsgivaren betalar mindre för samma arbete. Det blir en ren vinst för arbetsgivaren medan tjänstemannen får betala i form av ökad stress, säger Marina Åman, andre vice ordförande för Unionen.

Unionen menar att arbetsgivarna måste bli bättre på att skapa föräldravänliga arbetsplatser. En arbetstidsförkortning är ofta känd i god tid och innebär att arbetsgivaren ska hinna planera om i arbetsfördelningen på kontoret. Om inget händer får den anställde ställa krav, säger Marina Åman.
– Då får man se till att få svar på frågor som: Vad ska jag sluta göra? Vem ska jag lämna över till? Får man inte gehör får man vända sig till oss i facket.

Rapporten visar också att bland privatanställda män (25-54 år) som har barn är det ytterst få som går ner i tid, runt fem procent. Det innebär faktiskt att det är en högre andel av kvinnorna och männen i samma ålder utan barn som jobbar deltid (16 respektive 7 procent).

27 procent av alla kvinnor med barn jobbar deltid. Andelen har minskat en del under de senare åren.

Läs hela rapporten här.

Publicerad: 2018-01-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!