Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ministern: Den gamla strategin räcker inte

STRATEGI Det behövs en ny strategi för regeringens arbetsmiljöpolitik. Det menar Paulina Brandberg, minister med arbetsmiljöfrågorna på sitt bord. Håkan Olsson från Arbetsmiljöverket ska utreda och komma med förslag.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-06-05

Paulina Brandberg, biträdande arbetsmarknadsminister vill se förslag för en ny arbetsmiljöpolitik. Foto: Fredrik Persson

Arbetsrelaterad stress, distansarbete och digitalisering, brottslighet och arbetstagares utsatthet, den gröna omställningen och klimatförändringarnas effekter samt internationalisering. Det är alla faktorer som påverkar arbetslivet och som det behöver tas större hänsyn till inom arbetsmiljöpolitiken. Det konstaterar Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister som nu vill se en ny arbetsmiljöstrategi.

– Vi behöver en ny arbetsmiljöstrategi som har ett tydligare fokus på dessa delar, säger Paulina Brandberg på en pressträff på Rosenbad i Stockholm.

Paulina Brandberg anser att dagens strategi är bra men att den inte räcker. Hon påminde om att antalet dödsolyckor under förra året var fler än på länge och att fler andra kurvor pekar åt fel håll.

– Om vi ska vända den här utvecklingen måste vi såklart göra saker annorlunda än vad vi hittills har gjort.

Nu tillsätter regeringen en särskild utredare för att lämna förslag på en ny strategi för perioden 2026 till 2030. I ett pressmeddelande skriver regeringen att utredningen bland annat ska analysera genomslaget för den nuvarande arbetsmiljöstrategin med dess fyra delmål och bedöma om delmålen är ändamålsenligt utformade. Särskilda utredare blir Håkan Olsson, tidigare vikarierande generaldirektör på Arbetsmiljöverket och nu rådgivare på myndigheten.

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 11 juni 2025.

Den nuvarande strategin beslutades av den förra regeringen och gäller till och med 2025.

Foto: Fredrik Persson

Publicerad: 2024-06-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!