Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Depression bland personal på överfyllda sjukhus

Sjukvårdspersonal som arbetar på överfyllda sjukhus har större risk att drabbas av depression. Det framgår av en ny undersökning.

Publicerad: 2010-06-10

Överbeläggningar på sjukhusen innebär svåra arbetsförhållanden för personalen. Nu visar finska forskare att den ökade arbetsbelastningen som överbeläggningen innebär har ett samband med depressioner bland personalen.

Forskarna har följt drygt 5 000 personer, i huvudsak sjuksköterskor, på 16 akutsjukhus i Finland. De har kartlagt hur många som varit sjukskrivna på grund av psykiska diagnoser och studerat beläggningen på sjukhusen. Det visar sig att sjuksköterskor som arbetade på avdelningarna där det var som mest trångt, mer än 95 procent av sängarna var fyllda, hade dubbelt så stor risk att sjukskrivas på grund av depression, jämfört med dem som arbetade där det var en normal beläggning.

Forskarna tolkar resultatet som att en hög stress som följd av en större arbetsbelastning kan påverka sjukvårdsanställdas mentala hälsa. Andra faktorer, som ej undersökts i studien, kan också påverka, t ex dåligt ledarskap.
Studien har publicerats i tidskriften Journal of Clinical Psychiatry.

•Arbetsmiljöverket tar krafttag mot överbeläggningar.  Läs mer.

Publicerad: 2010-06-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!