Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

’’Det är spännande med domar’’

NYTT JOBB Under våren har Du&jobbet fått en ny reporter. Karin Nilsson har redan hunnit bevaka en rad arbetsmiljödomar och djupdyka i den senaste forskningen om skyddsutrustning. Men vad är det som gör henne så engagerad i arbetsmiljöfrågor?

Publicerad: 2022-06-21

Arbetsmiljön blir ett mikrokosmos där samhällsfrågorna avspeglar sig, säger Karin Nilsson. Foto: Ann Patmalnieks

Vad har du gjort tidigare?
– Precis före var jag redaktör och ansvarig utgivare på tidningen Arbetarskydd. Jag var även reporter och skrev ganska mycket. Jag började 2016 och jobbade då på både Arbetarskydd och Lag&avtal.

– Jag har varit journalist sedan 1999 och mest bevakat samhällsekonomi och arbetsmarknadsfrågor. Vartefter åren har gått har det blivit mer och mer arbetsmarknadsfrågor och de senaste åren arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor.

Varför just arbetsmiljö?
– Frågorna är roliga för att arbetsplatsen och arbetsmiljön blir som ett mikrokosmos där samhällsfrågorna avspeglar sig. De flesta har någon form av koppling till en arbetsplats och arbetet upptar en stor del av människors tid. Den enskilda individen påverkas mycket av hur arbetsmiljön fungerar.

Någon arbetsmiljöfråga som engagerar dig extra mycket?
– Det som rör arbetsbelastningen kontra den enskildas möjlighet att vara med och styra – där känns det som att det finns stora problem. Tittar man till exempel på offentlig sektor jobbar många väldigt mycket, men skulle vilja göra ett bättre jobb än vad som är möjligt. Krav och resurser lirar inte.

– Sedan finns det jättemånga arbetsgivare som gör bra saker, men också många som inte gör tillräckligt. Om man nu inte fattar att det är viktigt att folk kan gå hem efter jobbet och må bra, borde man åtminstone förstå att dålig arbetsmiljö påverkar ekonomi och produktivitet.

– Domar om arbetsmiljöbrott och sanktionsavgifter är spännande och viktiga att bevaka. Då kan vi berätta om hur lagar och föreskrifter faktiskt ska tolkas. Den lagstadgade och tyvärr havererade arbetsskadeförsäkringen måste också bevakas!

Vad ser du fram emot att sätta tänderna i under hösten?
– Det pågår en massa intressanta utredningar, som den om regionala skyddsombud. Det ska också bli intressant att se förslag om arbetsmiljölagen och hur sanktionssystemet skulle kunna användas bättre.  Frågorna om organisatorisk och social arbetsmiljö tror jag att det kommer att bli mer och mer diskussion kring. Jag undrar också hur det ska gå för den offentliga sektorn. Det finns ett stort missnöje med arbetsmiljön och folk orkar inte jobba kvar.

– Jag tycker att det är kul att förklara komplexa frågor med många bottnar på ett så tydligt sätt som möjligt. Både arbetstagare och arbetsgivare måste få ge sin syn på saken.

Har du något som du tycker att arbetsplatser skulle behöva tänka mer på?
– Det är så viktigt att vi försöker förstå och lyssnar på varandra, också på den som säger nej. Många som säger nej far illa. Jag tror att det behövs lite mer eftertanke och omtänksamhet om vår arbetsmiljö. Allt behöver inte gå så fort.

Foto: Ann Patmalnieks

Publicerad: 2022-06-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!