Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Det är viktigt att se helheten i schemat”

ARBETSTID Hur kommer scheman, arbetsmiljö och hälsa att påverkas av kravet på elva timmars dygnsvila? Det ska forskaren Anna Dahlgren på Karolinska Institutet undersöka.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-08-12

Anna Dahlgren är docent i psykologi på Karolinska Institutet och leder forskningsprojekt om det nya arbetstidsavtalet. Foto: Adobe Stock / Karolinska Institutet

Du ska forska om kravet på elva timmars dygnsvila. Vad är din hypotes?
– När vila mellan arbetspassen är mindre än elva timmar så har vi i våra studier sett att konsekvenserna framför allt blir att sömnen blir kortare och att det kan bli problem med trötthet. Det finns visst underlag för att det ger en ökad sjukfrånvaro och fler olyckor. Utifrån tidigare forskning är en hypotes att vi kommer se en minskning i korttidssjukfrånvaro bland dem som nu får längre dygnsvila.

Vad kan påverka hur den nya regeln faller ut?
– Det beror mycket på hur man hanterar förändringen. Elva timmars dygnsvila är bara en del som kan påverka om ett skiftschema blir bra eller dåligt utifrån hälsa och säkerhet.

Om man tar bort den korta dygnsvilan men ersätter det med något annat som också är belastande, till exempel långa arbetspass, så behöver det inte bli några positiva effekter. Det är viktigt att se helheten i schemat.

Hur ska man tänka för att lägga ett hälsosamt schema?
– Det är viktigt att ha koll på antal nattpass, längden på passen och undvika tidiga morgonpass. Sömnen är viktigt att få till och att ha balans mellan arbete och fritid så att vi klarar av att göra aktiviteter som fyller på med energi. Om man ska lyckas med schemat gäller det att ha en gemensam målbild i hela arbetsgruppen om hur schemat ska läggas. Men det är svårt och utmanande, för det som är bra för en individ kanske inte är det för en annan utifrån sociala relationer, familjeförhållanden, om man är ung eller gammal.

Varför är ett aktivt ledarskap viktigt?
– Det är en jättekomplex process att få ihop ett schema för en hel avdelning. I våra studier har vi sett att en möjliggörare är att som chef vara så aktiv som möjligt. Chefen behöver vara tydlig med vad det är som gäller, hantera rättvisa, vara transparent och förklara till exempel varför en omflyttning av ett pass sker.

Vad är en vanlig fallgrop?
– Det gäller att utvärdera hur scheman faller ut kontra hur de var planerade. Vad som är slående är hur dålig koll man ofta har på detta. I våra studier har vi sett att det är svårt att komma åt arbetstidsdatan som visar hur det blev. Detta kan bli ett problem eftersom schemaläggning ofta är delegerat ner på avdelningsnivå och det blir svårt på ledningsnivå att följa upp detta.

Läs mer

Läs mer om effekter av korta vilotider och rekommendationer för säker och hälsosam arbetstidsförläggning i Karolinska Institutets rapport från 2023.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe Stock / Karolinska Institutet

Publicerad: 2024-08-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!