Det behövs en mobbningsombudsman
Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
Publicerad: 2017-03-15
För två år sedan gjorde Morgan Alling tv-serien Morgans Mission om mobbning i skolans värld. Nu kommer uppföljningen – denna gång om mobbning på arbetsplatser.
Med en mängd teater- och tv-produktioner i bagaget är det främst som skådespelare Morgan Alling är bekant för allmänheten. Men under 15 år har han också föreläst om konflikthantering och för två år sedan ledde han programmet ”Morgans Mission” i SVT. Han följde då klass 8C på Norreportsskolan i Ystad. Det var en klass med en tuff stämning men där eleverna, lärarna och tv-teamet tillsammans kämpade för att hitta en mjukare och trevligare ton i klassen.
Uppåt 800 000 svenskar följde varje avsnitt av programmet och Morgan Alling fick mycket reaktioner. Han stoppades på gatorna, fick många telefonsamtal och många hundra brev och mejl. Brevens gemensamma nämnare var ofta den samma – mobbning på arbetsplatser.
Därför kommer nu uppföljaren till Morgan mission, denna gång utspelar sig seriens fyra avsnitt på fyra olika arbetsplatser. En brandstation, en verkstad, en kyrka och inom vården. Målsättningen är att synliggöra hur mobbning fungerar, och varför den uppkommer. Kunskapen om vuxenmobbning är låg, anser Morgan Alling.
– Jag har pratat med många vettiga vuxna som säger att mobbning bara är något som sker i skolan. Att det slutar i nionde klass, säger han.
Mönstret för hur mobbning uppkommer är relativt likartat i skolor och på arbetsplatser, menar Morgan Alling. Men han ser några påtagliga skillnader.
En sådan är att fallhöjden ofta är högre i arbetslivet.
– I skolans värld går man kvar även om man varit utsatt för mobbning. Som vuxen blir du ofta utköpt, sjukskriven under väldigt lång tid eller får till och med sparken. Man hamnar utanför samhället, det blir en krasch för ekonomin och din självkänsla blir knäckt.
En annan skillnad är hur man angriper problemet.
– I skolans värld arbetar man mycket med detta. Men jag har varit på många arbetsplatser där man bara skiter i det.
Det var inte lätt att få tag i arbetsplatser som ville vara med i tv. Ingen nappade frivilligt men till slut fick tv-teamet tag i fyra arbetsställen som ställde upp, alla med olika utmaningar. Morgan Alling poängterar att det inte existerar grov mobbning på någon av de fyra platserna, i så fall hade det behövts professionell hjälp, inte ett tv-team där, säger han.
Det viktigaste för att komma åt mobbning handlar om ledarskap, menar Morgan Alling. Flera undersökningar har visat att chefer står för åtminstone hälften av den mobbning som sker på arbetsplatser.
– Vad som behövs är ett rakt, ärligt och opartiskt ledarskap. Där man direkt kan erkänna fel och rätta till det. Men det finns så mycket synd och skam kopplat till mobbning att folk inte vågar medge sina brister.
Svårigheten att få upprättelse är också ett problem.
– Vi borde ha en mobbningsombudsman, kopplad till Arbetsmiljöverket. Så att offren kan driva en process för att få en ursäkt och ersättning på högsta nivå. Något sådant finns inte idag, säger Morgan Alling.
//OSCAR MAGNUSSON
En längre text kring om Morgan Alling och programmet Morgans Mission kommer att publiceras i nummer tre av Du&jobbet.
Här kan du läsa om hur Norge tar sig an mobbning
Läs även en debattartikel av Morgan Alling och psykologen/forskaren Stefan Blomberg om vuxenmobbning här.
Publicerad: 2017-03-15
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.