Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Det behövs mer lokalt anpassad kunskap

Publicerad: 2017-05-31

Många har applåderat satsningen på ett nytt arbetsmiljöcentrum. Nyttan för skyddsombud och chefer är dock begränsad, menar arbetslivsforskaren Åke Sandberg.

I mars presenterade regeringens utredare Maria Stanfors sitt förslag för ett nytt nationellt arbetsmiljöcentrum. Att utvärdera nationell arbetsmiljöpolitik och förmedla kunskap om arbetsmiljö ska bli det nya centrumets huvuduppgifter.

Åke Sandberg, arbetsmiljöforskare och professor emeritus i sociologi vid Stockholms universitet, välkomnar satsningen på ett arbetsmiljöcentrum. För utvärdering av nationell arbetsmiljöpolitik har utredningen bra förslag, menar han. Men han hade gärna sett en bredare inriktning, med mer tyngd på kunskapsförmedling som är användbar på ett lokalt plan, för skyddsombud och chefer. Tanken är nu att centrumet ska utvärdera nationell arbetsmiljöpolitik.

– Om man ska göra något på en arbetsplats behövs det mer lokalt anpassad kunskap, säger Åke Sandberg.

Han tar som exempel ett företag som ska installera en ny maskin. I en sådan situation kan det behövas stöd och råd om hur man ska göra för att det ska bli bästa möjliga arbetssituation och ergonomi kring maskinen. Med allt fler sjukskrivna för stressreaktioner och utmattning är det också viktigt att kunna få kunskap om hur man kan bygga upp en bra och sund organisation på arbetsplatsen.

I dag finns inget givet nummer att ringa för ett villrådigt skyddsombud i behov av rådgivning.

– Vi vet att skyddsombud och företagens chefer efterfrågar kunskap om hur arbetsorganisationer kan förändras så att jobben blir mer hälsosamma. Även Företagshälsovården behöver mer sådan kunskap, fortsätter Åke Sandberg.

Den typen av svar kommer man dock att ha svårt att få från det nya arbetsmiljöcentrumet.  Med ett fokus på nationell arbetsmiljö kommer tyngdpunkten i stället att ligga på mer övergripande frågor. Det kan exempelvis vara sådant som samband mellan hälsa och nattarbete.

För fackliga organisationer, arbetsgivarorganisationer, riksdagsledamöter och andra som skriver avtal och stiftar lagar kring arbetsmiljö är det sannolikt mycket användbar kunskap. Nyttan för chefer och skyddsombud på en arbetsplats är mindre. De behöver ofta annan, kompletterande kunskap, menar Åke Sandberg.

Det nya centrumet ska placeras i Stockholm och kommer att samverka med de forskningsinstitutioner som finns i huvudstaden, som Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet. Åke Sandberg anser dock att det fattas viss kunskap.

– Kompetensen om hur man skapar bra arbetsorganisationer är svag i Stockholm. Det nya centrumet skulle behöva samverka med en ny enhet för arbetsorganisation som kompletterar det som redan finns i Stockholm.

Det tidigare nationella centrumet för arbetsmiljö, Arbetslivsinstitutet, lades ner av den borgerliga regeringen 2007. Ersättaren, som nu planeras, kommer att bli avsevärt mindre och inte bedriva egen forskning.

Mer om det planerade arbetsmiljöcentrumet här.

//OSCAR MAGNUSSON

 

 

 

 

 

 

Publicerad: 2017-05-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!