Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Det du skriver på nätet kan påverka om du får jobbet

Allt fler arbetsgivare kontrollerar personer som söker jobb. Var fjärde googlar personer på Internet före en anställning.

Publicerad: 2010-02-25

Det framgår av en undersökning bland personalchefer och vd:ar som Stockholms Handelskammare låtit göra. Enligt den så säger 40 procent av företagen att deras kontroller har ökat de senaste åren.
Det vanligaste är att företagen tar referenser. Det gör nästan alla (99 procent), kontroll av tidigare anställningar är också vanligt.
En fjärdedel undersöker domar och stämningar, lika stor andel tar del av hälsokontroller.

En fjärdedel av företagen gör sökningar på Internet via till exempel Google. Vart tionde företag uppger att de undersöker sociala medier som bloggar, Twitter eller Facebook som ett led i kontrollen.
Vid en liknande undersökning för två år sedan var det bara 8 procent som sökte information via Internet vid en rekrytering.
Att undersöka alkohol- och drogtester, kreditupplysning och betalningsanmärkningar samt hälsokontroller är vanligast i privat sektor. I offentlig sektor lägger man större vikt på att undersöka domar och stämningar.

Vart nionde företag (11 procent) kontrollerar ifall den som söker ett jobb har en egen blogg. Att nekas jobb på grund av vad som står i en blogg är ovanligt, men det har förekommit. 3 procent säger att de sorterat bort en sökande efter att rekryteraren läst bloggen.

Publicerad: 2010-02-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!