Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Det psykosociala är en mjukvara som lätt glöms bort

Christer Sjökvist, Seko Sjöfolk, är kandidat nr 5 i Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2012.

Publicerad: 2012-09-04

”När man vill prata med honom så lyssnar han.  Christer tar till sig de saker som handlar om arbetsmiljö och säkerhet. Han är guld värd på M/S Galaxy.” Så motiverar Helene Nilsson att hon nominerat Christer Sjökvist.

Båten är som ett samhälle i miniatyr, säger Christer Sjökvist, bartender och huvudskyddsombud på Tallink Siljas  M/S Galaxy.

– Den är en arbetsplats med ett tvärsnitt av arbetsmiljöproblem.Vi har kök, däck, butik, maskin, lager, restaurang, kryssningsavdelning, hotell… Jag jobbar med frågor som stress, buller, ergonomi, kemikalier, hot och våld, mobbning.

Kläm- och halkskador är vanligaste arbetsolyckorna, de sker både i kök och branta lejdare. Men den fråga Sjökvist arbetar mest med  rör inte den fysiska miljön:

– Det viktigaste är att det psykosociala fungerar. Det är en mjukvara som lätt glöms bort, men om den skadas är den svår att reparera. Det är också besvärligt att mäta, gör man en årlig arbetsmiljöinspektion med kaptenen och går runt och frågar mår ju alla bra…

Vad har du för råd till andra skyddsombud?

– Skrapa inte bara på ytan.  Skaffa så mycket kurser och utbildning som möjligt.

Även ledarnas utbildning är viktig för arbetsmiljön, konstaterar han.

– Visst, det finns naturbegåvningar, men det är inte givet att någon som är bra på sitt jobb också blir en bra arbetsledare som kan arbetsmiljö. Är cheferna pålästa blir många problem mycket lättare att hantera.

Läs mer om Christer Sjökvist i det kommande numret av Du&jobbet.

•Läs mer om de tidigare finalisterna: Jonas Persson, regionalt skyddsombud för Transports avdelning 14, Helsingborg.
Börje Lindström, huvudskyddsombud vid Rönnskärsverken och regionalt skyddsombud för IF Metall, Torsten Elfhag, huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud för Svensk Pilotförening. Lone Lindholm, Vision, Lund.

Du&jobbets läsare har nominerat kandidaterna till Stora skyddsombudspriset 2012. Redaktionen har sedan valt ut sex finalister. Dessa presenteras i Du&jobbet och i september blir det omröstning på duochjobbet.se. En jury väljer ut vinnaren bland de tre som fått flest röster.

•Tidigare pristagare är:
•Conny Andersson, SEKO, Kockums, Karlskrona.
•Monica Hammarstrand, Vårdförbundet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
•Edip Ergül, Livs, Arla Foods, Linköping.

Publicerad: 2012-09-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!