Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Detta är viktigast för att få jobb


Erfarenhet är viktigare än utbildning när man söker jobb. Det anser åtta av tio svenska arbetstagare, enligt en ny undersökning.

Publicerad: 2013-10-01

Undersökningen är gjord av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad och bygger på frågor till yrkesverksamma i 32 länder. På frågan om arbetserfarenhet väger mer än utbildning i jakten på drömjobbet svarar 83 procent av de anställda i Sverige ja.

Trenden är den samma internationellt: utbildning är viktigt vid jobbsökande, men erfarenhet väger tyngre. Genomsnittet är 81 procent, i Kina är det 92 procent som instämmer i detta.

Erfarenhet är viktigt även för yngre, men inte i samma utsträckning, 69 procent håller med om det. I Danmark och Norge är det bara hälften som håller erfarenhet som viktigare än utbildning för de som är under 25 år.

Enligt den senaste undersökningen anser nästan nio av tio anställda i världen att arbetsgivarna ställer högre krav på färdigheter än fem år tidigare. Det gäller främst it-kunskap.

·Undersökningen visar också att arbetstagarna i Skandinavien är minst intresserade av alla i Europa av att bli befordrade.  I Sverige är det två av tre som inte är inriktade på att göra karriär.

Publicerad: 2013-10-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!