Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Detta upplevs som kränkande på anställningsintervjun

Publicerad: 2019-11-25

Kvinnor får oftare frågor som de upplever som kränkande på anställningsintervjuer. Oftast handlar det om man planerar att bli gravid.

Sifo har på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad frågat knappt 1200 personer om de har fått frågor som de upplevt som kränkande under anställningsintervjuer. Sju procent av männen svarade ja på frågan.

Bland kvinnorna var det nästan tre gånger så många, 19 procent, som svarade ja. För mer än hälften av kvinnorna har det handlat om frågor kring graviditet, om man är gravid eller funderar på att försöka bli det.

Det är inte olagligt att fråga om exempelvis religiös tillhörighet eller graviditet på en anställningsintervju. Men om den aktuella personen inte får jobbet är det upp till arbetsgivaren att bevisa att svaret på frågan inte bidrog till att personen inte fick jobbet. Arbetsgivaren kan annars riskera skadestånd för brott mot diskrimineringslagen.

Undersökningen visade också det var vanligt att få frågor om ålder som upplevdes kränkande. Det gällde både kvinnor och män. En fjärdedel av dem som svarat på undersökningen upplevde också att de nekats jobb på grund av diskriminering. Just ålder var den anledning som flest nämnde.

– Åldersdiskriminering är ett större problem i Sverige än vad man tror. Men det är enkelt att undvika genom att använda standardiserade intervjumallar och anonymisera ansökningar så långt in i rekryteringsprocessen som möjligt, säger Anna Svärdemo Alander, chefsjurist på Randstad, i ett pressmeddelande.

//OSCAR MAGNUSSON

 

Publicerad: 2019-11-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!