Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Diagnosen utmattningssyndrom försvinner

STRESS Ungefär 20 000 personer sjukskrivs varje år på grund av utmattningssyndrom. Nu ska diagnosen tas bort.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2025-03-19

Världsorganisationen WHO uppdaterat sitt internationella diagnossystem och vill inte längre se nationella diagnoser. Foto: Adobe Stock

Sveriges är det enda land i världen som har diagnosen utmattningssyndrom och ungefär 20 000 personer sjukskrivs varje år på grund av utmattning. Nu ska diagnosen försvinna vilket Psykologtidningen var först att rapportera om. Anledningen är att Världsorganisationen WHO uppdaterat sitt internationella diagnossystem och inte längre vill se nationella diagnoser.

Elin Lindsäter psykolog och forskare inom stressrelaterad ohälsa säger till Psykologtidningen att diagnoskriterierna för utmattningssyndrom är vaga och kan omfatta många typer av ohälsa och sjukdom och att de används på olika sätt över landet. Hon tror därför att borttagandet på sikt kommer att gynna patienterna.

–  Under åren har utmattningssyndromet varit ifrågasatt och visat sig dölja flera subgrupper. Nu finns en öppning till att vi blir mer specifika i hur vi förstår olika människors lidande och att vi kan ge bättre behandlingar, säger hon.

Vad förändringen får för konsekvenser eller vad som kommer ersätta diagnosen är något som Socialstyrelsen nu ser över, rapporterar Sveriges Radio.

Magdalena Fresk, chef på enheten för klassifikationer och terminologi på Socialstyrelsen säger till Sverige Radio man tar frågan på stort allvar.

– Den som har den här diagnosen utmattningssyndrom behöver inte vara oroligt för att inte få den vård och behandling som den har rätt till.

Socialstyrelsen kommer under 2025 arbeta med översättning av WHO:s nya diagnossystem ICD-11 och först 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2025-03-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!