Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dödlig gas hot när fjärrvärme installeras

Arbetsmiljöverket varnar fjärrvärmebolagen för dödlig gasbildning i samband med installation av fjärrvärme. Skälet är flera arbetsolyckor som inträffat i sambnad med avluftning.

Publicerad: 2009-12-07

I slutet av oktober omkom en 23-årig rörmontör i Tranås när han skulle installera fjärrvärme i en villa. Anledningen var att han utsattes för mycket höga halter kolmonoxid, visar Arbetsmiljöverket kontrollmätningar.

Olyckor har inträffat tidigare i Kumla och i Stockholmstrakten, där personal har drabbats av förgiftningssymptom vid samma typ av installationer. Där är det inte klarlagt om det rört sig om kolmonoxid eller andra gaser.

Fjärrvärmen byggs ut över hela landet. I samband med slutinstallationen ska rörledningen avluftas. Arbetsmiljöverket varnar branschen för de allvarliga risker som finns vid det arbetsmomentet. Andas man in gas från avluftningen kan det snabbt leda till medvetslöshet. Arbetsmiljöverket betonar att vid avluftning ska luften och rester av gas, som kan finnas kvar i rören, alltid ledas ut i fria luften och inte i ett slutet utrymme där arbetstagare befinner sig. Även om man är utomhus, ska inga befinna sig nära utsläppet.

Läs mer.

Publicerad: 2009-12-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!