Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dödsolycka var konstruktörens fel

En konstruktör döms av Solna tingsrätt för olyckan i Kista för två år sedan när en byggnadsarbetare omkom och två andra personer skadades svårt. Dessutom döms konstruktörens arbetsgivare. Övriga som stod åtalade för arbetsmiljöbrott frias.

Publicerad: 2010-01-15

Det var i juli 2008 som olyckan inträffade i samband med utbyggnaden av Kistagallerian i Stockholm. En bärande betongbjälke gav vika och hela konstruktionen rasade. Skälet var att balken var för klen. Den skulle varit 25 mm, men var bara 7 mm, konstaterade Arbetsmiljöverket i sin utredning. En 32-årig byggnadsarbetare dödades och två personer fick svåra skador.

Åklagaren åtalade flera personer och företag för arbetsmiljöbrott, dels för konstruktionsmissen men också för att byggnadsarbetarna inte använde någon skyddsutrustning, trots att de arbetade åtta meter över marken.
Nu har domen fallit i Solna tingsrätt.

Rätten dömer den projektansvarige konstruktören till villkorlig dom och 100 dagsböter. Tingsrätten anser att konstruktören gjort fel som levererat en ritning med fel mått till företaget som skulle tillverka balken. Hon har därmed inte följt det projekteringsansvar som arkitekter och konstruktörer har enligt arbetsmiljölagen.
•Rätten friar däremot konstruktörens chef eftersom denne inte anses haft i uppgift att kontrollera ritningen.
•Konstruktörens arbetsgivare döms dock till företagsbot om 1,5 miljoner kronor.
•En ansvarig arbetsledare stod också åtalade liksom den samordningsansvarige för bygget.

Solna tingsrätt anser att arbetsledaren varit oaktsam som tillåtit arbete på hög höjd utan livlinor. Däremot anser rätten inte att det finns ett samband mellan denna oaktsamhet och följderna av olyckan, eftersom hela konstruktionen rasade. Åtalet mot mannen ogillas därför, liksom yrkandet om företagsbot för arbetsledarens arbetsgivare.
Den samordningsansvarige var åtalad för han inte sökt och fått tillstånd för att lösa trafiksituationen på arbetsplatsen. Vid olyckan skadades nämligen en bilist som fick rasmassor över sig.
Tingsrätten friar mannen av samma skäl som arbetsledaren. Han har visserligen varit oaktsam men det har inte haft något samband med olyckans följder. Av samma skäl frias också den ansvariges arbetsgivare.

Publicerad: 2010-01-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!