Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Döva får inte jobb efter kompetens

Döva har ofta ett arbete som inte alls motsvarar deras utbildning. Det är dubbelt så vanligt bland döva personer jämfört med övriga befolkningen att ha en högre utbildning än vad som krävs för yrket.

Det framgår av en avhandling av Emelie Rydberg, forskare i handikappvetenskap vid Örebro universitet.

Publicerad: 2010-05-11

Hennes studier visar att döva har det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det är stora skillnader mellan döva personer och övriga befolkningen. Fler döva är arbetslösa och de har oftare låginkomstyrken. Skillnaden beror just på faktorer som har med dövhet att göra, enligt Emelie Rydberg.

Hon har studerat döva personer födda mellan 1941 och 1980 och kartlagt deras utbildning, arbete och inkomst under 2005. Drygt sex av tio hade ett jobb men 35 procent av dem ingick i en arbetsmarknadsåtgärd. Allra vanligast var lönebidrag, vilket betyder att de döva bedöms ha nedsatt arbetsförmåga. Något som Emelie Rydberg är kritisk till. Hon menar att om arbetsmiljön anpassas efter de dövas förutsättningar skulle förmodligen fler kunna få ett vanligt arbete och vara anställda utan lönebidrag.

Hennes avhandling visar att det är dubbelt så vanligt bland döva jämfört med resten av befolkningen att ha en högre utbildningsnivå än vad som krävs för yrket. Emelie Rydberg ser det som ett tecken på att döva diskrimineras på den svenska arbetsmarknaden.

Publicerad: 2010-05-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!