Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dumma datorer kostar miljarder

Publicerad: 2015-03-31

Krångliga IT-system stjäl arbetstid från tjänstemännen. Bara en av tio tycker tekniken fungerar som den ska.

Det framgår av en ny rapport från Unionen, som bygger på frågor som cirka 2 000 tjänstemän besvarat.

IT-systemen har förändrat arbetsvillkoren för tjänstemännen, som ägnar allt större tid åt arbete vid datorn. Bara en av tio tillfrågade anser dock att de fungerar som de ska. ”Jag använder papper och penna för det går snabbare”, svarade t ex en person i enkäten.

De strulande datorerna tar tid från tjänstemännen och gör dem frustrerade, enligt Unionen, som beräknar att företagen skulle spara 12 miljarder kronor varje år om IT-systemen skulle bli mer användarvänliga.

Enligt Unionens rapport är tjänstemännens inflytande över IT-miljön begränsat. Och det har minskat genom åren. För sju år sedan sade 44 procent att det inte kunde påverka företagets IT-rutiner. Nu är det 66 procent som tycker detta.

Omkring hälften säger att de inte fått nödvändig information och kunskap för att använda systemen på ett effektivt sätt.

– De som ska använda systemen är de som vet bäst vad som funkar och vad som inte funkar. Därför måste personalen få möjlighet att vara delaktiga och påverka när nya IT-lösningar införs, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande i Unionen.

Allt fler företag har outsourcat sin IT-support utomlands. Det kan innebära problem i form av språkförbistringar, kommunikation och tekniska svårigheter. Outsourcing som inte fungerar bra är en tydlig arbetsmiljöfråga. Pressen ökar på de enskilde tjänstemännen, som förväntas lösa fler datorproblem själv, enligt Unionen.

Publicerad: 2015-03-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!