Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Edip Ergül har utbildat 400 chefer och skyddsombud

Edip Ergül, mejeriarbetare och huvudskyddsombud på Linköpings mejeri, är månadens skyddsombud, med chans att vinna Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2010.

Publicerad: 2010-11-23

”Edip bidrar till att vi som jobbar på Arla får en säkrare och trivsammare arbetsplats. Ledord för Edip som huvudskyddsombud på Linköpings mejeri och internutbildare i arbetsmiljö på Arlas alla verksamheter i Sverige är arbetsmiljökunskap och samverkan. Gemensam arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud är en av flera viktiga frågor som Edip driver med stort engagemang.”

 

 Så motiverar Helena Franzon, koordinator för arbetsmiljöfrågor på Arla Foods, att hon nominerat Edip Ergül till Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2010.

Edip Ergül började på mejeriet för snart 22 år sedan. Några år senare blev han skyddsombud.

– Jag var ung och grön, men intresserad av arbetsmiljöfrågor, och jag har lärt mig mer och mer efterhand.

Och så länge medlemmarna är nöjda fortsätter han.

– Är man engagerad i något vill man lägga ner tid och kraft på det. Jag utvecklas som människa av att vara skyddsombud. Det är inte bara ett uppdrag till nytta för medlemmarna. Jag får så mycket själv också.

En annan positiv sida är att  han känner att han kan påverka och driva arbetsmiljöfrågor.

– Jag får stöd av mina arbetskamrater, men också av motparten – arbetsgivaren. Vi hittar – inte alltid – men ofta, fram till en lösning. Det motiverar mig att fortsätta.

Det tråkiga är att han tycker att skyddsombuden inte får den uppmärksamhet de förtjänar. De har en stark roll, men får inte utvecklas, det blir ett uppdrag bara på papperet.

– Ett slöseri, tycker han. Arbetsgivarna borde se oss som en möjlighet, inte ett hinder. Satsa mer på skyddsombuden. Se till att de får utbildning och klargör deras roll. Idag har inte alla ombud den kunskapen.

När han började i mejeriet handlade arbetsmiljön mest om de fysiska riskerna: buller och tunga, monotona jobb. Mycket av arbetet skedde manuellt. Det finns visserligen fortfarande manuella jobb och bullriga miljöer kvar i mejeriet, men inte lika mycket som tidigare. Nu handlar arbetsmiljön mer om psykosociala frågor: stress till följd av lägre bemanning, oro för att behålla jobbet osv.

– Där har vi inte hängt med, vare sig från arbetsgivare eller fackligt håll. Vi är rädda för att angripa sådana frågor.

Han försöker nu agera mot den slimmade organisationen, som inte bara finns på Arla, utan generellt i hela arbetslivet, menar han.

– Vi tar in bemanningsföretag och tillfälligt anställda som rycker in vid ledigheter och produktionstoppar. Det ställer till problem för de andra. Det kommer hela tiden nya ansikten, som ska läras upp. Företaget tror man kan spara pengar, men det är bara på kort sikt.  Långsiktigt är det mer hållbart med trygga anställningar, då gör man ett bättre jobb och blir mer produktiv. Det krävs lite överbemanning för att verksamheten ska rulla utan att den ordinarie personalen blir för hårt belastad.

Edip Ergül är inte bara huvudskyddsombud, han håller också i internutbildningen i arbetsmiljö inom hela Arla Foods i Sverige. Sedan 2004 har han utbildat omkring 400 chefer och skyddsombud i bättre arbetsmiljö och systematiskt arbetsmiljöarbete.

Edip Ergül har varit en eldsjäl och pådrivare i det arbetet. Och för honom är det viktigt att chefer och skyddsombud utbildas samtidigt.

– Det är bra för båda parter. Vi har olika roller, men gemensamt mål i forma av en bra arbetsmiljö. Nu vet cheferna att skyddsombuden ska vara i samverkan, bli delaktiga och få information. Så var det inte när vi började utbildningen.

Publicerad: 2010-11-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!