Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Efter två barn blir kvinnor dubbelt så sjuka som män

Publicerad: 2013-11-07

Kvinnors dubbla bördor med både arbete och ansvar för familj ökar risken för sjukskrivning markant. 

Kvinnor är mer sjukfrånvarande än män redan innan de fått barn. Men risken för sjukskrivning ökar dramatiskt efter det andra barnets födelse.

Det framgår av en ny rapport från Försäkringskassan, som haft regeringens uppdrag att undersöka orsakerna till skillnaden mellan mäns och kvinnors sjukfrånvaro.

Sedan 1980-talet har kvinnor haft högre sjukfrånvaro än män. Försäkringskassans nya studie visar att sannolikheten att bli sjukskriven är 30 procent högre för kvinnor än män redan två år före första graviditeten.

Sedan ökar skillnaderna. Två år efter andra barnet är risken för kvinnor att bli sjukskriven mer än dubbelt så hög (142 procent) som för männen.

Förklaringen, enligt Försäkringskassan, är att då har de flesta kvinnor återvänt till arbetslivet, samtidigt som arbetsbördan hemma är som tyngst.

Risken ökar främst för kvinnor som tar större ansvar för arbetet i hemmet och har en ställning på arbetsmarknaden som är minst likvärdig med mannens.

Publicerad: 2013-11-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!