Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Egna rum motverkar mobbning

Ett eget rum på jobbet kan rädda den som mobbas. Mobbningen blir mer märkbar på arbetsplatser där det inte finns någon fysisk reträttplats.

Publicerad: 2010-10-07

Det konstaterar Louise Svensson, forskare i sociologi i en ny avhandling vid Örebro universitet.
Louise Svensson visar att mobbning förekommer mer eller mindre i vilka branscher som helst och kan uppstå på alla arbetsplatser med fler än två personer. Men på vissa ställen blir den mer märkbar, t ex där det inte finns någon fysisk reträttplats. Ett eget rum kan rädda den mobbade från negativ behandling, åtminstone ibland. Delar man utrymmen med kollegor är det svårare att undvika mobbningen.

Nio procent av den svenska arbetande befolkningen säger att de blivit utsatta för mobbning från chefer/arbetskamrater det senaste året.
I sin avhandling har Louise Svensson intervjuat mobbade och mobbare samt de som bara tittat på. Det är inte så enkelt som att antingen den mobbades personlighet eller en elak chef ligger bakom mobbningen. Flera saker samverkar, enligt Louise Svensson.

Mobbarna kan vara chefer, kollegor eller underordnade. Det vanligaste, hävdar Louise Svensson, är att det någon eller några som mobbar – inte en stor grupp. Men Louise Svensson menar att alla kan anses delta i mobbningen på sitt sätt.

Hon talar om medlöparna – de som inte agerar. För den utsatte kan alla som inte öppet visar sitt stöd vara potentiella mobbare. Den mobbade vet inte var han har medlöparna. Osäkerheten blir en del av mobbningen, menar hon.
Men att öppet ta parti för den mobbade är en risk. Avhandlingen visar att den som gör det kan själv lätt bli mobbad.

Publicerad: 2010-10-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!