Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Elaka kollegor försämrar ditt familjeliv

En elak kollega ger dig inte bara problem på arbetsplatsen utan ”spiller över” även på hem, familj och din partners jobb.

Publicerad: 2011-11-22

Det framgår av en studie från USA.

Forskarna har undersökt en specifik stressfaktor i jobbet: ohövliga kollegor.

Tidigare studier har visat att elaka kollegor minskar moral och engagemang, produktivitet och ökar sjukfrånvaron. Nu har forskare undersökt hur kollegorna påverkar oss utanför arbetslivet, framför allt i relationerna med familjen.

I undersökningen ingick 190 anställda och deras partner, som också hade en anställning, skriver den danska tidningen Arbejdsmiljø.

Resultatet är att det negativa inflytandet från elaka arbetskamrater inte bara går ut över en persons arbetsplats. Kollegans attityd framkallar stress, som följer med hem, påverkar hur familj och anhöriga mår och kan leda till att relationen splittras, men inte bara det – de ohövliga kollegorna kan till och påverka partnerns arbetsmiljö, när han eller hon sprider det till sitt eget jobb.

Forskarnas definition på en arbetskamraters ohövlighet är ett grovt och oartigt beteende och att man inte har respekt för andra.

Forskarnas slutsats är att organisationer och företag måste inse att effekter av ovänliga kollegor når långt och hur de inverkar på de anställda och deras familjer.

•Studien har redovisats i tidskriften Journal of Organizational Behavior.

Publicerad: 2011-11-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!