Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Elsparkcyklarna – ett växande arbetsmiljöproblem

Publicerad: 2019-09-16

Elsparkcyklarna väcker debatt i våra storstäder. Nu larmar spårvagnsförare i Göteborg om att fordonen också blivit ett påtagligt arbetsmiljöproblem.

Diskussionen om elsparkcyklarna har mest handlat om nedskräpning. Kritiken har ofta handlat om att de eldrivna fordonen lämnas vind för våg och ligger slängda på trottoarer. Även olycksrisken har diskuterats. En genomgång som SVT gjort visar att åtminstone 241 personer sökt akutsjukvård efter olyckor med elsparkcyklar från januari till augusti i år.

Men nu vittnar buss- och spårvagnsförare också om att elsparkcyklarna blivit ett bekymmer i jobbvardagen.

Pablo Cozzi är spårvagnsförare och skyddsombud för Kommunal i Göteborg. Nyligen diskuterade han fordonen i SVT-programmet Opinion live.

– Det eskalerar. Det är yngre och yngre personer som inte har koll på trafikreglerna. Det har också varit trafikolyckor, det är ett arbetsmiljöproblem, säger Pablo Cozzi som också berättar att ett antal kollegor blivit sjukskrivna efter olyckstillbud där elsparkcyklar varit inblandade.

Kollegan Petter Jonsson berättar för tidningen Expressen om flera incidenter han varit med om. Han efterlyser tydligare regler och framförallt lägre hastigheter på elsparkcyklarna. Han påpekar också att många åker elsparkcykel med hörlurar i öronen, vilket också ökar olycksrisken.

Transportstyrelsen och polisen utreder just nu hur elsparkcyklarna ska klassificeras, vilket sannolikt kommer att påverka reglerna för fordonen.

Publicerad: 2019-09-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!