Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

En av fyra nyanlända akademiker får jobb i ny satsning

Arbetsförmedlingens projekt Nationell matchning i Södertälje ger nyanlända akademiker chans till jobb.

Publicerad: 2011-06-28

Det går till så att de nyanlända garanteras chansen att personligen få träffa en rekryterare. Projektet har visat sig så pass framgångsrikt att en av fyra får jobb.

Soledad Grafeuille, som leder projektet, var nyligen iväg med ett 50-tal ingenjörer för att träffa rekryterare från Volvo Personvagnar i Göteborg.
-För många var detta deras första riktiga intervju, trots att de kanske sökt upp emot 100 tjänster innan, säger hon.

De grupper som visat sig ha lättast att få ett arbete är elingenjörer, projektledare med erfarenhet och olika sorts konstruktörer.
– Även byggnadsingenjörer finns det en stor efterfrågan på så länge deras utbildning kompletteras med kunskaper om svensk lagstiftning på området.

Receptet bakom framgångarna är att söka tjänster utanför stockholmsområdet, för att undvika den mördande konkurrensen där, och att vara villig att flytta.
– De som söker genom oss vill ofta göra det så länge de kan få ett jobb inom sitt kompetens- och utbildningsområde.

Projektet är fortfarande på försöksstadiet. men har sedan starten 2009 lett till att ett hundratal nyanlända fått arbete.

//BJÖRN ALQUIST

Publicerad: 2011-06-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!