Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

En av tre stressad inför återgång till kontoret

Trettio procent av de som arbetat hemma under pandemin känner hög stress inför att arbeta mer från arbetsplatsen nu när rekommendationen om att arbeta hemifrån avskaffats. Mest stress känner kvinnor. Det visar en undersökning som Kantar Public genomfört på uppdrag av Previa.

Publicerad: 2021-10-05

En av tre känner stress inför återgången, men majoriteten känner inte någon tydlig stress. Foto: Colourbox

Av de som arbetat hemma under pandemin är det 30 procent som känner hög eller mycket hög stress inför att nu behöva sitta på arbetsplatsen i stället för på distans, visar undersökningen. Kvinnor känner en högre grad av stress än män.

– Många som arbetat hemma i stor utsträckning under pandemin har trivts bra med det och haft en upplevelse av att balansen i livet förbättrats. Att återgå till arbetsplatsen kan för en del personer innebära att livspusslet blir krångligare igen. Men även rädsla för en ökad smittrisk och osäkerhet inför att verka i grupp igen kan skapa stress, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Previa, i ett pressmeddelande.

De allra flesta känner dock inte någon tydlig stress inför återgång till arbetsplatsen. Av dem som i huvudsak arbetat hemma under pandemin uppger sju av tio att de inte känner någon signifikant stress över att behöva återgå till arbetsplatsen. Och 85 procent av de som arbetat på distans säger att de kommer att jobba mer från kontoret nu när rekommendationerna tagits bort.   

– Som arbetsgivare är det viktigt att vid återgång till våra arbetsplatser sätta frågor om hur vi kan skapa ett hållbart arbetsliv högt på agendan, säger Lena-Karin Allinger.

Det går att se många fördelar och möjligheter kopplat till distansarbete, menar hon.

– Arbetsplatser har etablerat nya arbetssätt till exempel vid hybridarbete, som man gärna fortsätter med, men här saknar många ännu tydliga policys och organisation för arbetet. Här kommer det krävas ett lyhört, kommunikativt och flexibelt ledarskap,

Undersökningen genomfördes under tidsperioden 24-28 september 2021 via Kantar Publics riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sifopanel. 1 000 intervjuer samlades in bland svenska allmänheten 18-65 år.

//ELSA FRIZELL

FEM TIPS INFÖR ÅTERGÅNG TILL KONTORET
• Samla erfarenheter. Vad har fungerat? Utforma arbetsplats och organisation utifrån det.
• För dialog. Vilka uppgifter kräver en fysisk närvaro på arbetsplatsen och vilka kan med fördel göras på distans?
• Situationsanpassa. Olika sammanhang kan kräva olika organisation.  
• Se över lokaler. Behövs förändringar i lokalerna, som att till exempel dra ner på kontorslandskapet till förmån för fler grupprum?
• Värna det fysiska mötet! Vi mår bra av att träffas.
Källa: Previa

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-10-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!