Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

En dag för sjysta jobb

Tisdagen var en dag för humana jobb över hela världen. World Day for Decent Work anordnades av fackföreningar i 86 länder med krav om mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Publicerad: 2010-10-07

Det är tredje året i rad som världsdagen för anständiga arbetsvillkor anordnas av IFS, Internationella fackliga samorganisationen.

I Sverige uppmärksammades dagen bland annat vid ett seminarium anordnat av LO. Wanja Lundby-Wedin, LOs ordförande, konstaterade att Sverige har kommit långt jämfört med andra delar av världen. Men det finns missförhållanden även här, t ex exploateringen av utländsk arbetskraft.
Hon tog ett exempel från den senaste tiden om de lettiska byggnadsarbetare i Skåne som tvingades arbeta upp till 70 timmar i veckan för 16 kronor i timmen.
Hon anklagade regeringen för att göra för lite för att för att leva upp till visionen om allas rätt till arbete med goda villkor.
– Tyvärr har regeringen genom den så kallade Lavallagen kraftigt försvårat fackets möjligheter att försvara kollektivavtalen.

Årets kampanj på World Day for Decent Work
var inriktad på verkningarna av den ekonomiska krisen. Enligt IFS har 34 miljoner jobb förlorats de senaste två åren.

Publicerad: 2010-10-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!