Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

En del mobbade lämnar arbetslivet helt

Den som mobbas på en arbetsplats riskerar att stötas ut från arbetslivet, visar ny forskning.

Publicerad: 2011-12-15

I en ny undersökning från Norge har forskare undersökt om mobbning på jobbet leder till utstötning från arbetslivet. Nära 1 800 personer har svarat på frågor om arbetsmiljö och hälsa, med två års mellanrum.

Tidigare forskning har visat att mobbning leder till olika psykiska hälsoproblem. Nu ville forskarna ta reda på om mobbning innebär att anställda slutar tidigare än de annars skulle ha gjort.

Av den nya studien framgår att en del arbetstagare som mobbas tycker att förhållandena på arbetet är så svåra att de ”frivilligt” lämnar sin plats, antingen genom omplacering eller att de byter arbetsgivare. I andra fall kan mobbningen leda till sjukfrånvaro och förtidspension.

De flesta av de som kände sig mobbade på arbetet har dock samma jobb två år efter att de första gången utsatts för mobbning.

•Studien är gjord av det statliga Arbetsmiljöinstitutet i Norge (Stami) tillsammans med universitet i Bergen.

Publicerad: 2011-12-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!