”En skriftlig erinran måste vara väldigt tydlig”
KOMMENTAR Nu måste alla mallar för en så kallad erinran ses över. Det är en konsekvens av Högsta domstolens dom där två chefer för vårdbolaget Attendo döms för att ha brutit mot repressalieförbudet. Det menar fackförbundet Ledarnas förhandlingschef.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-11-26
Det var under pandemin som vårdbiträdet Stine Christophersen ansåg att covidvården på ett av Attendos äldreboenden i Stockholm hade brister. Hon larmade först internt utan att något hände och gick då till Expressen. Efter uttalandet i media fick Stine Christophersen en skriftlig erinran från arbetsgivaren som ansåg att det varit illojalt att uttala sig. Arbetsgivarföreträdarna åtalades och fallet har gått ända upp i Högsta domstolen. De två företrädarna för vårdbolaget Attendo gjorde sig skyldiga till brott när de gav vårdbiträdet Stine Christoffersen en skriftlig erinran slår Högsta domstolen fast.
Sara Kullgren, är fackförbundet Ledarnas förhandlingschef och har företrätt den nu dömda verksamhetschefen. Hon anser att domen kan få konsekvenser för hur chefer ska använda en så kallad erinran.
– Arbetsgivare måste se över hur mallarna ser ut för skriftlig erinran. Det underlag som man hade använt i det här målet är en vedertagen mall som inte har ifrågasatts i arbetsrättsliga sammanhang tidigare. Eftersom Högsta domstolen nu anser att de var så pass starkt formulerade att det var straffbart finns risk att mallarna måste omformuleras.
Enligt Sarah Kullgren är en annan lärdom att en erinran måste vara tydlig. Hon råder chefer hantera en fråga i taget.
– I målet hanterade man mer än en fråga i samma möte och det betyder att det blir otydligt vad erinran gällde. En lärdom är också att den skriftliga formuleringen på erinran måste vara väldigt tydlig vad den avser. I det här målet har domstolen gjort en tolkning som inte överensstämmer med det cheferna tyckte.
Hon råder chefer att överhuvudtaget inte gå in i en diskussion med en medarbetare om vad hen har sagt i media.
– Det kan uppfattas som en repressalie.
Fackförbundet Kommunal välkomnar domen som de menar tydligt visar att den som är anställd i ett privat vårdbolag har ett lika starkt meddelarskydd.
– En viktig seger för alla som omfattas av lagen, att veta att man inte ska vara rädd för att framföra kritik och våga larma om missförhållanden till media, utan att riskera att drabbas av repressalier, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.
Lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter kom till 2017 för att ge anställda i privata vårdbolag som driver offentligt finansierad verksamhet rätt att larma i media.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.